Definicje krzyżówkowe do hasła
limburski
Definicje hasła
limburski. Definicja krzyżówkowa hasła
limburski.
Hasło
krzyżówkowe 9
literowe
limburski
Wybrana definicja krzyżówkowa
ser, którego skórka jest pokryta charakterystyczną żółtobrązową mazią
Hasło limburski posiada
32 definicji krzyżówkowych:
1. - limburski
-- miękki ser, wyrabiany w Belgii, Francji, Niemczech
2. - limburski
-- regionalnie lub potocznie ser limburger
3. - limburski
-- ser alpejski do kanapek i krakersów, dobrze komponujący się z rybami, warzywami, owocami
4. - limburski
-- ser alpejski pierwszy raz wyprodukowany w połowie XIX w. z pasteryzowanego koziego mleka
5. - limburski
-- ser dojrzewający od powierzchni w głąb, formowany w postaci cegiełek o masie około 1 kg
6. - limburski
-- ser Limburger nazywany w języku angielskim cheese
7. - limburski
-- ser Limburger nazywany w języku francuskim fromage
8. - limburski
-- ser Limburger nazywany w języku niemieckim Käse
9. - limburski
-- ser ma płukaną piwem dość twardą, ale delikatną i gładką, czerwonobrązową skórkę
10. - limburski
-- ser mający intensywny i charakterystyczny zapach, powinien być przechowywany w zamknięciu
11. - limburski
-- ser maziowy, podpuszczkowy charakteryzujący się niezwykle intensywnym aromatem
12. - limburski
-- ser miękki podpuszczkowy z mleka krowiego
13. - limburski
-- ser miękki, maziowy, ser podpuszczkowy
14. - limburski
-- ser na popularne w Limburgii kanapki z żytniego pieczywa z dodatkiem cebuli i gorczycy
15. - limburski
-- ser nabierający pikantnego i nieco korzennego smaku
16. - limburski
-- ser należący do serów maziowych, podpuszczkowych
17. - limburski
-- ser nazwany od belgijskiego regionu, w którym początkowo był sprzedawany
18. - limburski
-- ser początkowo kruchy, swą konsystencją przypomina ser feta
19. - limburski
-- ser podpuszczkowy produkowany w Wielkopolsce w dwóch wariantach: półtłusty i pełnotłusty
20. - limburski
-- ser podpuszczkowy, półtwardy, maziowy, produkowany z krowiego mleka
21. - limburski
-- ser produkowany w USA pod nazwą Liederkranz
22. - limburski
-- ser produkowany w wielu odmianach pod różnymi nazwami: Romadour, Romadur, Livarot
23. - limburski
-- ser sprzedawany w kostkach lub kręgach popularny we: Francji, Belgii, Holandii, Niemczech
24. - limburski
-- ser swoją nazwę zawdzięcza prowincji w Belgii, pierwszego ośrodka handlu tym serem
25. - limburski
-- ser w trakcie dojrzewania staje się kremowy, elastyczny i mięsisty
26. - limburski
-- ser wywodzący się z Belgii formowany w kształcie cegiełek
27. - limburski
-- ser z miąższem żółtym i miękkim z regularnymi dziurkami
28. - limburski
-- ser z mleka krowiego o silnym zapachu, dojrzewa od 3 do 6 tygodni
29. - limburski
-- ser ze skórką o ostrej woni i silnie pachnącym wnętrzu
30. - limburski
-- ser, którego skórka jest pokryta charakterystyczną żółtobrązową mazią
31. - limburski
-- zapach tego sera, wabi samice komarów roznoszących malarię, tak jak zapach ludzkich stóp
32. - limburski
-- przymiotnik od: Limburg, Limburgia
Zobacz wszystkie definicje
Zapisz się w historii świata :)
Dodaj swoją definicję
Inne hasła krzyżówkowe na
9 liter
Amirowice ,
budżetowy ,
Cieloszka ,
ćwiekować ,
dwutercja ,
erywański ,
Fabianowy ,
Głażejewo ,
herbarium ,
izbickość ,
jaundejka ,
Kaszgarka ,
lapisować ,
Łuszczacz ,
Mała Góra ,
nadtoczyć ,
odrzeknąć ,
ósemkować ,
podszycie ,
quadowiec ,
rykowisko ,
suplement ,
święconka ,
tużurkowy ,
upokarzać ,
Vincennes ,
wiertnica ,
yorkshire ,
Zebrzydów ,
źródlisko ,
żałościwy Wszystkie
hasła na 9 liter.