Definicje krzyżówkowe do hasła limburski
Definicje hasła limburski. Definicja krzyżówkowa hasła limburski.


Hasło krzyżówkowe 9 literowe

limburski


Wybrana definicja krzyżówkowa

ser, którego skórka jest pokryta charakterystyczną żółtobrązową mazią

Hasło limburski posiada 32 definicji krzyżówkowych:

1. 
limburski
-
miękki ser, wyrabiany w Belgii, Francji, Niemczech
2. 
limburski
-
regionalnie lub potocznie ser limburger
3. 
limburski
-
ser alpejski do kanapek i krakersów, dobrze komponujący się z rybami, warzywami, owocami
4. 
limburski
-
ser alpejski pierwszy raz wyprodukowany w połowie XIX w. z pasteryzowanego koziego mleka
5. 
limburski
-
ser dojrzewający od powierzchni w głąb, formowany w postaci cegiełek o masie około 1 kg
6. 
limburski
-
ser Limburger nazywany w języku angielskim cheese
7. 
limburski
-
ser Limburger nazywany w języku francuskim fromage
8. 
limburski
-
ser Limburger nazywany w języku niemieckim Käse
9. 
limburski
-
ser ma płukaną piwem dość twardą, ale delikatną i gładką, czerwonobrązową skórkę
10. 
limburski
-
ser mający intensywny i charakterystyczny zapach, powinien być przechowywany w zamknięciu
11. 
limburski
-
ser maziowy, podpuszczkowy charakteryzujący się niezwykle intensywnym aromatem
12. 
limburski
-
ser miękki podpuszczkowy z mleka krowiego
13. 
limburski
-
ser miękki, maziowy, ser podpuszczkowy
14. 
limburski
-
ser na popularne w Limburgii kanapki z żytniego pieczywa z dodatkiem cebuli i gorczycy
15. 
limburski
-
ser nabierający pikantnego i nieco korzennego smaku
16. 
limburski
-
ser należący do serów maziowych, podpuszczkowych
17. 
limburski
-
ser nazwany od belgijskiego regionu, w którym początkowo był sprzedawany
18. 
limburski
-
ser początkowo kruchy, swą konsystencją przypomina ser feta
19. 
limburski
-
ser podpuszczkowy produkowany w Wielkopolsce w dwóch wariantach: półtłusty i pełnotłusty
20. 
limburski
-
ser podpuszczkowy, półtwardy, maziowy, produkowany z krowiego mleka
21. 
limburski
-
ser produkowany w USA pod nazwą Liederkranz
22. 
limburski
-
ser produkowany w wielu odmianach pod różnymi nazwami: Romadour, Romadur, Livarot
23. 
limburski
-
ser sprzedawany w kostkach lub kręgach popularny we: Francji, Belgii, Holandii, Niemczech
24. 
limburski
-
ser swoją nazwę zawdzięcza prowincji w Belgii, pierwszego ośrodka handlu tym serem
25. 
limburski
-
ser w trakcie dojrzewania staje się kremowy, elastyczny i mięsisty
26. 
limburski
-
ser wywodzący się z Belgii formowany w kształcie cegiełek
27. 
limburski
-
ser z miąższem żółtym i miękkim z regularnymi dziurkami
28. 
limburski
-
ser z mleka krowiego o silnym zapachu, dojrzewa od 3 do 6 tygodni
29. 
limburski
-
ser ze skórką o ostrej woni i silnie pachnącym wnętrzu
30. 
limburski
-
ser, którego skórka jest pokryta charakterystyczną żółtobrązową mazią
31. 
limburski
-
zapach tego sera, wabi samice komarów roznoszących malarię, tak jak zapach ludzkich stóp
32. 
limburski
-
przymiotnik od: Limburg, Limburgia
Zobacz wszystkie definicje
Zapisz się w historii świata :)
Dodaj swoją definicję


Inne hasła krzyżówkowe na 9 liter

Amirowice , budżetowy , Cieloszka , ćwiekować , dwutercja , erywański , Fabianowy , Głażejewo , herbarium , izbickość , jaundejka , Kaszgarka , lapisować , Łuszczacz , Mała Góra , nadtoczyć , odrzeknąć , ósemkować , podszycie , quadowiec , rykowisko , suplement , święconka , tużurkowy , upokarzać , Vincennes , wiertnica , yorkshire , Zebrzydów , źródlisko , żałościwy 

Wszystkie hasła na 9 liter.







pl










eHasla.pl ©2020

Kontakt  ·  Polityka prywatności  ·  Regulamin/Warunki korzystania